+ MENY
2012 Okt 10
5

Javascript för lärare

Den senaste tiden har jag alltmer börjat att använda javascript och javascript biblioteket jQuery (som gör livet tillsammans med javascript lite mer uthärdligt) i mina matematikkurser. Jag har även börjat få en del frågor från andra lärare i Fysik och Matematik hur de själva kan komma igång med kodknackandet tillsammans med sina elever. Eftersom jag gillar att effektivisera saker tänkte jag att det är lika bra att skriva en bloggserie här på en röd tråd om ämnet så att den kan återanvändas och förbättras med tiden.

Så om du själv är intresserad att lära dig mer om att integrera programmering i matematiken eller fysiken så häng på och följ den här bloggen. I det här första inlägget introducerar jag lite tankar bakom javascript och varför jag använder just detta, vilka lärresurser det finns och skickar även ut en mall för att du själv skall komma igång.

Vad är javascript?

Namnet javascript har ställt till en del förvirring då det har blandats ihop med java som är ett helt annat språk. Från början kallade skaparen Brendan Eich programspråket för Mocha men det döptes om av netscape till javascript då java var det nya heta under tiden då det lanserades. De har dock inget med varandra att göra.

Javascript är i alla fall ett scriptspråk som i de allra flesta fall exekveras (tolkas) i webbläsarens javascriptmotor där det jobbar mot det som kallas för DOM (document object model) som kan sägas vara alla de olika element som en webbsida består av. Exempelvis kan du med hjälp av javascript kontrollera, manipulera eller förändra olika texter, textfält eller divtaggar på en hemsida beroende på vad användaren gör. En vanligt exempel är att validera olika formulär men det går precis lika bra att skapa animationer eller spel.

Varför använda Javascript i sin kurs?

Jag tycker själv att den absolut enklaste anledningen att använda javascript och inte t.ex. php, java eller c++ är att det kräver väldigt lite för att komma igång. Här är ju inte poängen att kunna kompilera och förstå servrar utan att snabbt och enkelt koppla ihop matematik i en praktisk tillämpning. Och det enda vi behöver är en texteditor och en webbläsare så har vi alla verktyg. Perfekt tycker jag. Jag har även skrivit om detta på skollyftet.

Verktyg och Resurser för att komma igång

Det finns massor av olika resurser för att börja att lära sig javascript, här samlar jag de som jag själv tycker är allra bäst:

 • Codecademy – Interaktiva övningar där du lär dig syntax och de mest grundläggande koncepten. Jag skulle börja här för att komma igång med tänket.
 • w3schools – mycket referenser till olika funktioner och objekt som är bra att slå upp under tiden.
 • notepad++ – Gratis texteditor till pc, jag har mindre erfarenhet av texteditorer för mac men har använt textwrangler som är gratis och fungerar bra.
 • Mozillas javascript referens bibliotek – Troligtvis den mest omfattande dokumentationen. Mozilla gör firefox och här jobbar även Brendan Eich.
 • jQuery – Det populäraste javascriptbiblioteket som är den naturliga följden efter att man tröttnat lite på långa kodrader med javascript. Förenklar väldigt mycket på ett bra vis. Börja gärna med ren javascript först och gå sedan över till jQuery. jQuery har även gjort ett bibliotek som heter jQuery ui (mycket animationer) och ett som heter jQuery Mobile (för appar och mobilanpassade sajter).

En html mall att starta med

Om du kommer igenom några övningar på codecademy så kommer du garanterat att komma ganska långt i din förståelse för javascript. Nästa steg här är förstås att göra en egen hemsida och testa lite javascript där. För dig som vill ha en mall att utgå ifrån och kika lite på så har jag skrivit ihop ett litet startpaket som du kan ladda ner här och börja att använda.

Ladda ner startpaket (.zip fil)

5 Kommentarer

 1. Niklas Mårdby skriver:

  Spännande! Ser fram emot mer inlägg på ämnet.

  Se över dina filer bara för ngt har blivit knas med din teckenkodning.

  Här finns några olika mallar för att komma igång med javascript

  • Simon skriver:

   Oj då, det fixar jag. Tror att jag konverterade till utf8 och glömde fixa till det när jag zippade det hela.

   Ordnas inom kort 😉

  • Simon skriver:

   Nu är filen ordnad, hade glömt ange metataggen för utf8 teckenkodning. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta!

 2. Conny Olausson skriver:

  Kanon med lite DOM scripting.. tack för tipsen.

Comment